Utbildningar Om Mental Tuffhet

Utbildningar Om Mental Tuffhet

WWW.MAZIWAY.SE - Utbildningar & Privat Coachning

Vi Hjälper Dig Till Större Livsfärdigheter Genom Mentala Träningsprogram

Nu kan du också bygga ditt eget OS-lag!

Ledarskap / LeadershipPosted by Maziyar Khallagi 24 Aug, 2016 21:03

”You cannot create an ”A product” with a ”C team”

Senaste veckorna har jag spenderat en del tid på att titta på OS och mitt intresse har varit främst lagsporter som fotboll, basket och handboll. Några frågor som jag har ställt till mig själv är: ”Vad gör de här lagen som gör dem så framgångsrika? Varför vinner det här laget trots att det andra laget är starkare på pappret? Hur kan jag implementera detta vinnande koncept i arbetslivet?” Jag bestämde mig för att studera de olika lagen och ta fram några faktorer som särskiljer vinnarna från de andra.

Jag vet exempelvis att spelarnas positiva attityd är relaterat till den höga förmågan att prestera, skapa goda relationer och samarbeta. Först när gruppmedlemmarna tar ansvar för gruppens bästa är det naturligt att satsa på att bygga ett välfungerande team. Just samarbete och teambuilding är några saker som jag vill ta upp i den här artikeln.
I mitt arbete som utbildare och coach har jag upptäckt att alla vinnande grupper använder sig av 9 nycklar för framgång:

1) Ett meningsfullt mål. Ha både individuella mål och gruppmål som motiverar dem. Exempelvis: En grupps mål är införskaffning av fler lönsamma kunder. Medarbetarna är motiverade av både sina individuella samt gruppens gemensamma mål. Medarbetarna är även införstådda i det faktum att gruppens målsättningar är viktigare än deras egna.

2) Talang. Naturliga egenskaper som leder till bättre resultat. Exempelvis: En djupare/större grupp av talanger och medarbetare som kan förändra konkurrensbilden.

3) Gott ledarskap. Ett starkt, positivt och grupporienterat ledarskap. Exempelvis: Gruppledare som kan leda, motivera och coacha medarbetarna både ur ett logiskt och känslomässigt perspektiv.

4) Strategi. Alla medarbetare vet vad som krävs av dem för att lyckas. Exempelvis: Medarbetarna och ledarna vet vilka framgångsfaktorerna är och tror på strategin för att lyckas.

5) Engagemang. Gruppens medlemmar är beredda att göra det som är nödvändigt för att lyckas. Exempelvis: Medarbetarna är positivt inställda och beredda på att jobba hårdare för att kunna lyckas.

6) Feedback. Gruppmedlemmarna får feedback för att göra nödvändiga justeringar. Exempelvis: Medarbetarna utvärderar vad de har gjort med jämna mellanrum för att kunna förbättra sig ännu mer.

7) Självförtroende. Tack vare framgång och förberedelser ökar man medarbetarnas självförtroende. Exempelvis: Gruppmedlemmarna vet vad som förväntas av dem, de förbereder sig och utgår själva från att de ska leverera när det väl gäller.

8) Kemi. Det finns en positiv energi, respekt och stöd mellan gruppmedlemmarna. Exempelvis: Medarbetarna stöttar varandra konstant under vardagliga uppgifter och viktiga beslut.

9) Identitet. Medarbetarna har byggt upp en bild av vilka de är som grupp. Exempelvis: Vi är ett team som jobbar hårt, älskar att konkurrera och vinna.

För de personer som vill bli framgångsrika är utbildning och coaching inom målsättning, team building och mental styrka viktiga grundstenar. Det här är en process som kräver tid, energi och en dos tålamod.

Nedan har jag sammanställt 12 frågor som du och din grupp kan använda för att komma en bit på vägen:

1) Vad är vår vision?
2) Vad är vårt främsta mål?
3) Vilka styrkor och resurser har vi som kan hjälpa oss att uppnå målet?
4) Hur ska vi göra så att alla i arbetsgruppen får meningsfulla arbetsuppgifter?
5) Hur ska vi fatta beslut?
6) Vilka är våra grundvärderingar?
7) Vilka spelregler bör vi ha?
8) Vilka tidigare framgångsrika erfarenheter kan vi bygga vidare på?
9) Hur kan vi skapa ett positivt klimat där fler samarbetar?
10) Hur ska vi visa uppskattning gentemot varandra?
11) Hur ska vi ge varandra feedback?
12) Hur ska vi utvärdera vårt arbete?  • Comments(0)//forum.maziway.se/#post219

Stressa Mindre Under Julen - #2

Ledarskap / LeadershipPosted by Maziyar Khallagi 10 Dec, 2014 11:22


  • Comments(0)//forum.maziway.se/#post206

Starta Dagen Produktivt - Steg 6: Hämmas Du Av Andra?

Ledarskap / LeadershipPosted by Maziyar Khallagi 24 Nov, 2014 14:36
Din produktivitet kan hämmas av andra då deras handlingar kan stå i vägen för dig. I din vardag finns det kanske personer som du räknar med för att du ska kunna vara så effektiv som möjligt. Vad händer om de inte gör sin del av jobbet? Hur påverkar det din egen produktivitet? Det första du behöver göra är att ta kontakt med personen/personerna i fråga och berätta för dem om hur deras arbete påverkar din produktivitet. Det är viktigt att du diskuterar detta på ett diplomatiskt sätt. Du vill ju inte förstöra några relationer men bör ta upp frågan eftersom din produktivitet står på spel. Fungerar inte detta så får du ta hjälp av din chef för att hitta andra lösningar för en bättre produktivitet.


  • Comments(0)//forum.maziway.se/#post204

Starta Dagen Produktivt - Steg 5: Har Det Högst Prio?

Ledarskap / LeadershipPosted by Maziyar Khallagi 19 Nov, 2014 12:33

Det kan vara så att du räknade med att det här steget skulle komma förr eller senare. Nu när du vet vad du ska göra och hur mycket nytta ditt arbete ger så bör du lära dig prioritera dina olika uppgifter. Som du säkert vet så har vi ett begränsat antal timmar som vi kan arbeta så du behöver använda just den tiden på bästa möjliga sätt. För att kunna vara så produktiv som möjligt behöver du utföra de uppgifter som ger mest nytta i första hand. Den viktigaste arbetsuppgiften bör prioriteras före de andra uppgifterna. Jag menar naturligtvis inte att du ska bortse från dina andra uppgifter men att du inte ska lägga ner resurser (tid och energi) på saker som spelar mindre roll.

Jag träffar en del chefer som klagar på att deras medarbetare inte är så effektiva som de önskar. När jag pratar med medarbetarna så förstår jag att många av dem är duktiga på att göra rätt prioriteringar då de har utfört de arbetsuppgifter som har mest betydelse. Det medarbetarna behöver bli bättre på är att kommunicera och berätta för sin omgivning (bland annat sina chefer) att de har prioriterat och lämnat de mindre viktiga arbetsuppgifter till ett annat tillfälle då de har mer tid. Låt mig ge dig ett exempel: Låt oss anta att du behöver kontakta 15 kunder idag (som tar ungefär 5 timmar) och dessutom fixa det administrativa delen (som tar ungefär 6 timmar). Du vet att kontakten med kunderna har högst prioritering. För att hinna med dagens uppgifter så lägger du ner först tid på att kontakta kunderna och med den tid som blir över lägger du ner tid på att ta du hand om de administrativa uppgifterna. Det här behöver du tala om för din chef som på så sätt förstår att du har fördelat din arbetstid för att skapa bästa möjliga nytta.

Så sammanfattningsvis, för att bli mer produktiv i din vardag så behöver du prioritera dina uppgifter och berätta gärna om dina prioriteringar för din omgivning.  • Comments(0)//forum.maziway.se/#post203

Starta Dagen Produktivt - Steg 4: Hur Planerar Du?

Ledarskap / LeadershipPosted by Maziyar Khallagi 17 Nov, 2014 10:59

Du behöver lära dig den kritiska konsten att planera. Du kan inte komma ifrån detta viktiga steg. Planering är något som är av högt värde och det är något som vi lär oss redan i tidig ålder. Trots detta så misslyckas dessvärre många av oss vuxna med just planering på vår arbetsplats. Se dig själv omkring. Du kommer att upptäcka flera situationer där dålig planering har lett till dålig produktivitet samt resultat.

Mitt förslag är att innan du ska ta tag i en viktig uppgift, investera lite tid i att planera och överväg om det finns något effektivare sätt för att klara av uppgiften. När du planerar och delar dina tankar med andra för att få feedback så har du bättre förutsättningar att uppnå önskade resultat.  • Comments(0)//forum.maziway.se/#post202

Starta Dagen Produktivt - Steg 3: Behöver Du Verkligen Göra Det?

Ledarskap / LeadershipPosted by Maziyar Khallagi 14 Nov, 2014 09:09

Jag var nyligen på ett möte där gruppmedlemmarna skulle lära sig att planera och prioritera bättre för att bli mer produktiva i sin vardag. Det fick mig att börja fundera på att det finns ett steg innan planeringsfasen. Det här gäller främst i administrativa arbeten där vi utför rapporter för våra kollegor i andra delar av organisationen. Det här steget som jag tänker berätta om kan uppfattas kontroversiellt men jag lovar att det är effektivt och uppskattat av de allra flesta i din organisation. Jag föreslår att du funderar lite på hur ditt arbete (exempelvis sammanställning av rapporter) används av mottagaren. Många av oss får instruktioner att göra vissa steg och utföra vissa arbeten men vi ifrågasätter aldrig varför vi gör dem. Jag rekommenderar att du kontaktar de personer som får dina rapporter och/eller annan information som du skickar till dem. Fråga dem hur dina rapporter förenklar deras vardag i arbetet. Tillför de ens något värde? Många gånger sänder vi iväg rapporter som ingen ens läser och de hamnar ofta i papperskorgen. Därför är det viktigt att du kontrollerar det som du gör tillför värde till mottagaren. Jag föreslår att du gör det här kvartalsvis. Det tar kanske några minuter att prata om det men ni båda sparar istället på en massa tid på onödiga rapporter eller extra uppgifter. Det är trots allt så att många har synpunkter på att de överväldigas av för mycket information så om du kan reducera denna överbelastning så kommer alla parter att vara tacksamma.  • Comments(0)//forum.maziway.se/#post201

Starta Dagen Produktivt - Steg 2: Låt Chefen Hjälpa Dig!

Ledarskap / LeadershipPosted by Maziyar Khallagi 13 Nov, 2014 13:04

För att kunna bli mer effektiv och produktiv bör du ta hjälp av din omgivning. När du jobbar i ett företag där du har en del kollegor så kan oftast de flesta hjälpa dig när du har några frågor. Självklart kan din chef hjälpa dig också (även om det inte är så på många arbetsplatser) men jag vet av erfarenhet att vi vanligtvis inte vill betynga våra chefer med massa frågor. Därför är det bra för dig att ha en god relation med dina kollegor så att du kan ta del av deras kunskaper och erfarenheter. Det är ännu mer kritiskt när du börjar på en ny arbetsplats där din omgivning kan hindra dig från att hamna i potentiella fallgropar. Hur produktiv du blir tack vare din omgivning skiljer sig förstås från organisation till organisation då varje företag har sin egen struktur och kultur. Det betyder förstås inte att du ska vara rädd för att be om hjälp av din omgivning. Kom ihåg att ditt mål är att bli ännu mer produktiv!  • Comments(0)//forum.maziway.se/#post200

Starta Dagen Produktivt - Steg 1: Lär Dig Jobbet!

Ledarskap / LeadershipPosted by Maziyar Khallagi 12 Nov, 2014 12:14
Du behöver lära dig jobbet. Det finns inga genvägar eller ens andra möjliga vägar. Vill du bli mer produktiv så måste du lära dig din yrkesroll. Investera därför tid på att lära dig dina arbetsuppgifter, hur din prestation påverkar företaget och dina medarbetare, vilka arbetsmoment är viktigare än andra och slutligen hur du kan bli lite mer effektiv under arbetstid. När du kan utföra ditt jobb på bästa möjliga sätt så kommer du att åtnjuta större självförtroende och därmed våga ta större ansvar. Det spelar ingen roll vilka dina arbetsuppgifter är, vare sig du är en säljare eller administratör så kommer du att ses som en expert inom just ditt område. Det här ger dig en större frihet i din vardag och du kommer att ses som en förebild i organisationen.


  • Comments(0)//forum.maziway.se/#post199
Next »