Utbildningar Om Mental Tuffhet

Så Använder Du Kritik För Att Uppfylla Dina Drömmar!Personlig Utveckling / P.D.

Posted by Maziyar Khallagi 14 Sep, 2017 09:59

"Kritik säger mer om den som ger den än om mig."

En sak är oundvikligt här i livet och det är det faktum att andra kommer att ha åsikter om det du gör och även kritisera dig. För att kunna bevara din energi så kan du inte låta varken beröm eller kritik påverka dig alltför mycket. Det är egentligen en svaghet att fastna i någon av dem. Kom ihåg att det inte är en kritiker som ska bestämma hur du ska känna om ditt eget arbete. Det är bara du, och bara du, som bestämmer det. Låt därför aldrig någon annan bestämma eller begränsa din syn på dig själv och ditt arbete.

Jag har skrivit om mentala superstjärnor i en tidigare artikel och dessa framgångsrika personer bemästrar alla sina känslor i pressade situationer. Ett av de snabbaste sätten för att skilja en mental superstjärna från alla andra är att observera hur de svarar på kritik. Många av oss blir chockade när vi kritiseras och de flesta såras emotionellt. Mentala superstjärnor förväntar sig kritik som en del av livet och är sällan sargade av den. De kritiserar själva sällan andra människor eftersom de är för upptagna med att uppfylla sina drömmar. De fokuserar på idéer och gör skillnad på hållfasta råd och obefogad kritik.
Blog image

Det är nämligen så att ju mer framgångsrik du blir desto mer kommer andra att kritisera dig. Du blir en större måltavla för andras kritik. Många gånger handlar det om att andra kritiserar oss eftersom de framstår som lata och passiva jämfört med oss. I själva verket har de varit rädda för att misslyckas och inte vågat agera för att uppfylla sina drömmar så de agerar utåt och kritiserar oss och vårt arbete.

Du behöver bara ignorera kritiken och fortsätta med ditt goda arbete. Kom ihåg att det är sällan misslyckande som stoppar oss. Det som hindrar oss är snarare rädslan för misslyckande. Du kommer aldrig att uppnå en djupare förståelse av ditt arbete eller dra lärdom i livet om du stannar kvar i din trygghetszon hela tiden.

Du behöver börja med att skilja dina känslor från andras kritik av dig. Vägra att prata om andra människor eller skvallra om deras handlingar. Fokusera bara på idéer som kan hjälpa dig att uppfylla din vision. Du kan även betrakta kritik som ett av de mest värdefulla verktygen för att uppfylla dina drömmar.

Det handlar helt enkelt om hur du utvärderar kritiken. För att kritiken ska hjälpa dig så bör du evaluera den ur ett logiskt perspektiv. Du behöver ha din ultimata vision framför dig när du utvärderar kritiken. När du gör detta så kommer du att analysera eventuella anmärkningar med din logiska vänstra hjärna istället för att bli känslomässigt påverkad och arg. När du har din vision framför dig så minimeras den känslomässiga smärtan och du kan fokusera din mentala energi på det som hjälper dig mest framåt.

Jag har skrivit 7 frågor som hjälper dig att utvecklas och därmed använda kritiken som en språngbräda för att uppnå dina mål.

1. Hur påverkas du av kritiken på daglig basis?

2. Stör du dig mer eller mindre på kritik än du gjorde för 5 år sedan?

3. När var sista gången som kritiken stoppade dig från att göra något som du gärna ville?

4. När du ser tillbaka i ditt liv, har kritik hjälpt eller hindrat dig?

5. Hur får kritik dig att känna?

6. Hur känslig är du för kritik?

7. Hur kan du minska din känslighet mot kritik?

Dela gärna dina tankar och funderingar kring kritik och beröm här nedan på sidan.Så får du ett bra nätverk som är guld värt!Ekonomi/Business

Posted by Maziyar Khallagi 11 Apr, 2017 20:34

Jag läste en studie för några dagar sedan som väckte mitt intresse. Var tredje entreprenör känner sig ensam och blir därför utbränd utan att uppnå sina mål. Det här kan handla om ensamhet i arbetet eller i privatlivet. Många entreprenörer blir så uppslukade av sina affärsidéer att de jobbar ungefär 10-15 timmar per dag. Det här påverkar förstås deras privatliv och relationer med relevanta personer. Sen finns det andra entreprenörer som har det tufft i sina privatliv vilket kräver en massa energi från dem. Energi som de kunde ha spenderat på att förverkliga sina visioner.

Något som många framgångsrika entreprenörer berättar för mig är hur viktig deras omgivning har varit för deras goda resultat. Tack vare ett bra nätverk kunde de utveckla bättre produkter (vare sig det är varor eller tjänster), starta intressanta projekt, lära känna nya vänner och sprida sina idéer. I den här artikeln kan du ta del av några enkla tips som ger dig ett nätverk som är guld värt.

1) Vem är du?

För att andra ska tycka att du är en intressant person att lära känna så behöver du tycka om dig själv. Du behöver vara medveten om dina styrkor och hur du kan hjälpa andra i din omgivning. Kom ihåg att något som är naturligt för dig är en stor tillgång för någon annan. Börja därför med att göra en mental inventering över ditt eget värde. Här är några saker som påverkar ditt mentala kapital:

· Stöd från familj.

· Stöd från vänner.

· Stöd från framgångsrika personer inom affärsvärlden.

· Goda kunskaper i svenska.

· Goda kunskaper i engelska.

· Dina personliga styrkor. (De hjälper dig att uppfylla din vision.)

· Dina svagheter. (De hjälper dig att lära känna personer i samma sits och detta skapar samhörighet. Dessutom får du möjlighet att lära känna personer som hjälper dig att övervinna dina svagheter.)

· Dator.

· Telefon.

· Tillgång till internet.

· Utbildningsnivå (både teoretisk och praktisk).

Blog image 2) Vad är målet med ditt nätverkande?

Du behöver skapa din vision av nätverkandet. Vilka personer skulle du vilja lära känna? Vilka är potentiella samarbetspartners? Vilka egenskaper vill du att personerna i ditt nätverk ska ha? Vad är det perfekta nätverket enligt din mening? Hur många nya människor vill du lära känna per vecka/månad/år?

3) Hur vill du nätverka?

Du behöver nätverka på ett sätt som passar din personlighet annars kommer du inte ha energi för att lära känna andra. Gör saker som du tycker är roligt. Gå exempelvis på olika tillställningar, småprata med människor som du möter i din vardag, tacka ja till fler fester och mingla på dessa. Har du svårt att komma på samtalsämnen? Läs rubrikerna i morgontidningen och ta upp ämnen som intresserar dig. Varning: ta inte upp samtalsämnen som religion eller politik i första hand.

4) Hur lång tid vill du nätverka?

Du behöver nätverka dagligen men frågan är hur lång tid du ska lägga på ditt nätverkande. Kom ihåg att framgångsrika nätverksbyggare avsätter en del tid och engagemang till att skapa nya och bibehålla gamla kontakter. Hur lång tid du ska investera i dina kontakter är ett val som ska passa dig men du behöver bestämma dig.

5) Vem kan lära dig att bli en bättre nätverkare?

För att skapa bättre kontakter så behöver du lära dig och inspireras av personer som är duktiga på att bygga relationer. Det finns böcker och föreläsningar inom kommunikation och nätverkande som du kan ta del av. Du behöver skaffa dig positiva förebilder som berättar hur de har gjort och som hjälper dig att komma igång. Kom ihåg att tacka de personer som hjälper dig med dina kontakter.

6) Börja nätverka!

Nu är det dags för dig att ta första steget. För att bygga relationer och bli en bra nätverkare så behöver du öva. Då får du möjligheten till att kombinera det som du har lärt dig från andra med dina praktiska erfarenheter. Det här är din chans till att förbättra både dina färdigheter och självförtroende.

7) Organisera dina kontakter!

Dina kontakter är som ett bankkonto som är öppnat av alla dina relationer. Värdet på ditt nätverkskonto påverkas av interaktioner mellan dig och dina kontakter. Organisera därför ditt nätverk så att du inte försummar eller glömmer bort viktiga kontakter. Se till att ni mejlar varandra, pratar i telefon eller träffas med jämna mellanrum.

När du ser tillbaka på ditt liv, vad skulle du ändra på om du kunde? Personlig Utveckling / P.D.

Posted by Maziyar Khallagi 24 Nov, 2016 10:20

Under den senaste helgen tittade jag på filmtriologin ”Tillbaka till framtiden”, där vi kan se en ung Michael J. Fox åka till olika tidsperioder (både tillbaka och fram i tiden) och hur hans olika beslut påverkar livet för alla människor runt omkring honom. Dessa filmer är några av mina personliga favoriter eftersom de visar hur vi påverkar våra egna liv och hur små beslut kan forma framtiden på det mest oväntade och oftast underbara sätt.

Några andra filmer med liknande tema är ”Sliding doors” och ”Frequency”. Den sistnämnda är numera en populär TV-serie. De bygger alla på en liknande premiss; om du ändrar det förflutna så ändrar du framtiden. Oftast till något dramatiskt och oförutsägbart. Om du ändrar en sak så ändrar du egentligen allt.

Med tanke på den potentiella följden av våra olika beslut, oavsett om de är små eller stora, så är det klokt att tänka framåt. Även om en del saker visar sig bli precis som du har planerat är det viktigt att förstå hur dina olika val leder till en kedjereaktion av nya händelser. Det är egentligen helt meningslöst att se tillbaka på våra liv och analysera olika tänk om-scenarier. Det som är gjort är gjort och när du börjar tänka på att du ska ändra ditt förflutna så ska du vara beredd på att nuet också ändras. Ditt liv skulle bli så oförutsägbart och vi kan aldrig veta om det skulle bli till det bättre eller sämre.

Blog imageSjälv hade jag en samarbetspartner och mentor som brukade säga till mig: ”Mazi, det enda som är viktigt med ditt förflutna är hur det påverkar ditt liv nu och i framtiden. Ditt förflutna har inte mer inflytande än så.” Många av oss har en tendens att hänga upp oss i det förflutna och tänka tankar som ”Om bara det ena eller det andra skulle hända så....” eller ”Om jag bara hade gjort det så....”. Vi tittar för mycket i backspegeln att vi missar det som finns framför oss. Vi ödslar bort vår tid genom att ta an offerrollen och önskar att saker och ting hade varit annorlunda i sådan utsträckning att vi missar de möjligheter som finns i våra liv just nu.Personer som är mentalt starka fastnar sällan i det gamla utan väljer att leva i nuet. De vet att klockan tickar på och väljer därför att släppa det förflutna och fokuserar enbart på nuet och framtiden.

För att kunna frigöra mental energi så behöver du acceptera och bejaka det faktum att den person som du är idag är resultatet av allting som har hänt dig och det är meningslöst att önska att saker och ting vore annorlunda. Kom ihåg att om du ändrar en sak så ändras allt.

En av de största hemligheterna till ett lyckligt och framgångsrikt liv är att planera för framtiden samtidigt som du har fokus på nuet. Kom ihåg att nuet egentligen är den enda tidsperiod som du har kontroll över.Nu kan du också bygga ditt eget OS-lag!Ledarskap / Leadership

Posted by Maziyar Khallagi 24 Aug, 2016 21:03

”You cannot create an ”A product” with a ”C team”

Senaste veckorna har jag spenderat en del tid på att titta på OS och mitt intresse har varit främst lagsporter som fotboll, basket och handboll. Några frågor som jag har ställt till mig själv är: ”Vad gör de här lagen som gör dem så framgångsrika? Varför vinner det här laget trots att det andra laget är starkare på pappret? Hur kan jag implementera detta vinnande koncept i arbetslivet?” Jag bestämde mig för att studera de olika lagen och ta fram några faktorer som särskiljer vinnarna från de andra.

Jag vet exempelvis att spelarnas positiva attityd är relaterat till den höga förmågan att prestera, skapa goda relationer och samarbeta. Först när gruppmedlemmarna tar ansvar för gruppens bästa är det naturligt att satsa på att bygga ett välfungerande team. Just samarbete och teambuilding är några saker som jag vill ta upp i den här artikeln.
Blog imageI mitt arbete som utbildare och coach har jag upptäckt att alla vinnande grupper använder sig av 9 nycklar för framgång:

1) Ett meningsfullt mål. Ha både individuella mål och gruppmål som motiverar dem. Exempelvis: En grupps mål är införskaffning av fler lönsamma kunder. Medarbetarna är motiverade av både sina individuella samt gruppens gemensamma mål. Medarbetarna är även införstådda i det faktum att gruppens målsättningar är viktigare än deras egna.

2) Talang. Naturliga egenskaper som leder till bättre resultat. Exempelvis: En djupare/större grupp av talanger och medarbetare som kan förändra konkurrensbilden.

3) Gott ledarskap. Ett starkt, positivt och grupporienterat ledarskap. Exempelvis: Gruppledare som kan leda, motivera och coacha medarbetarna både ur ett logiskt och känslomässigt perspektiv.

4) Strategi. Alla medarbetare vet vad som krävs av dem för att lyckas. Exempelvis: Medarbetarna och ledarna vet vilka framgångsfaktorerna är och tror på strategin för att lyckas.

5) Engagemang. Gruppens medlemmar är beredda att göra det som är nödvändigt för att lyckas. Exempelvis: Medarbetarna är positivt inställda och beredda på att jobba hårdare för att kunna lyckas.

6) Feedback. Gruppmedlemmarna får feedback för att göra nödvändiga justeringar. Exempelvis: Medarbetarna utvärderar vad de har gjort med jämna mellanrum för att kunna förbättra sig ännu mer.

7) Självförtroende. Tack vare framgång och förberedelser ökar man medarbetarnas självförtroende. Exempelvis: Gruppmedlemmarna vet vad som förväntas av dem, de förbereder sig och utgår själva från att de ska leverera när det väl gäller.

8) Kemi. Det finns en positiv energi, respekt och stöd mellan gruppmedlemmarna. Exempelvis: Medarbetarna stöttar varandra konstant under vardagliga uppgifter och viktiga beslut.

9) Identitet. Medarbetarna har byggt upp en bild av vilka de är som grupp. Exempelvis: Vi är ett team som jobbar hårt, älskar att konkurrera och vinna.

För de personer som vill bli framgångsrika är utbildning och coaching inom målsättning, team building och mental styrka viktiga grundstenar. Det här är en process som kräver tid, energi och en dos tålamod.

Nedan har jag sammanställt 12 frågor som du och din grupp kan använda för att komma en bit på vägen:

1) Vad är vår vision?
2) Vad är vårt främsta mål?
3) Vilka styrkor och resurser har vi som kan hjälpa oss att uppnå målet?
4) Hur ska vi göra så att alla i arbetsgruppen får meningsfulla arbetsuppgifter?
5) Hur ska vi fatta beslut?
6) Vilka är våra grundvärderingar?
7) Vilka spelregler bör vi ha?
8) Vilka tidigare framgångsrika erfarenheter kan vi bygga vidare på?
9) Hur kan vi skapa ett positivt klimat där fler samarbetar?
10) Hur ska vi visa uppskattning gentemot varandra?
11) Hur ska vi ge varandra feedback?
12) Hur ska vi utvärdera vårt arbete?Det är aldrig för sent för att ha en underbar barndom.Personlig Utveckling / P.D.

Posted by Maziyar Khallagi 15 Mar, 2016 11:01

Ditt förflutna kommer alltid att vara som det är – så dags för dig att ändra din inställning till det.

Dessa kloka ord sa en av mina samarbetspartners när vi pratade om vårt kommande ledarskapsprogram som kommer att erbjudas under våren. Jag, Olle och Natalie pratade egentligen om betydelsen av mental styrka och hur mycket energi många av oss slösar dagligen på att grubbla över situationer i det förflutna. Vi alla vet egentligen att det är omöjligt att ändra det förflutna, men ändå är det många som spenderar så mycket tid i det förflutna att de försummar att leva i nuet och slutar att skapa en bättre framtid för sig själva. Det här påverkar naturligtvis deras känslor, tankar och prestationer på jobbet.

Har du också hört denna mening, ”Jag kan inte hjälpa hur jag känner”? Många av oss tror att vi är offer för våra känslor men jag håller inte med. Dina känslor kan ändras genom att du ändrar dina tankar.

Med den här artikeln tänker jag hjälpa dig att ändra din inställning till ditt förflutna. Jag vill inte att du ska glömma ditt förflutna utan istället ändra dina tankar kring tidigare situationer i ditt liv. Målet är att du ska använda ditt förflutna till att fylla dig själv med mentala superkrafter. Jag tänker coacha dig längre fram i den här artikeln men först kan du läsa om varför ändringen av din inställning till ditt förflutna främjar ditt välmående såväl emotionellt, fysiskt och mentalt.
Blog imageEn onödig energitjuv

Du har säkert hört uttrycken: ”Det som är gjort är gjort” och ”Du kan inte vrida tillbaka tiden” men det kan vara så att du, liksom många andra, ändå spenderar en massa tid på att tänka på olika situationer i ditt förflutna. Ångest över gårdagen och rädsla för morgondagen brukar vara de största tid- och energitjuvarna för oss alla.

När vi tillbringar vår tid med att beklaga oss över det som hände igår och oroar oss för det som kan hända imorgon så går vi miste om det som händer idag. Nu kan det vara så att du analyserar ditt förflutna för att kunna få en bättre självkännedom. Det kan vara så att du försöker förstå varför du alltid reagerar som du har gjort och varför du ständigt skapar problem för dig själv. Det kan vara så att du vill förstå ditt förflutna för att kunna bli fri från det.

Tanken är god men det finns en liten hake med att ständigt analysera det förflutna. De flesta människor som tillbringar mycket tid med att älta i det förflutna lyckas aldrig få ordning på sina liv. Ju mer de kämpar med sitt förflutna desto svårare får de att släppa taget om jobbiga situationer. Att älta det förflutna är som ett bottenlöst hål som tömmer din energi.

Nu har jag en god nyhet till dig. Egentligen är det ingen nyhet eftersom du vet om det. Det kan vara så att du glömt det men du har säkert träffat människor som bekräftar det här tankesättet: Du behöver inte ha ett lyckligt förflutet för att ha en lovande framtid.

Fokus på rätt saker ger energi

Oavsett hur jobbigt ditt förflutna har varit så har du möjligheten att skapa en ny framtid. Några vanliga argument som jag hör när coachar personer som genomgår förändringar är att det är för sent eller att de är för gamla. Men vi vet alla att dessa är bortförklaringar och det viktigaste är att det som kan komma att bli. Använd därför din energi till att fokusera på nuet i stället för att slösa bort din tid och energi på att titta bakåt i tiden. Att vara mer optimistisk när det gäller dagens och framtidens möjligheter där ditt förflutna inte längre kommer att vara en börda.

Personer med mentala superkrafter resonerar på ett annat sätt. De anser att det enda relevanta med det förflutna är hur det påverkar deras nutid och framtid. De är mästare på att ge nya stärkande meningar till jobbiga situationer i det förflutna. Istället för att önska att saker och ting skulle ha varit annorlunda (något som de flesta av oss gör) så är mentalt starka personer tacksamma för sitt förflutna och dess turbulenta situationer. De vet att de inte skulle vara där de är idag om det inte vore för deras förflutna.

Den här inställningen skapar en mental harmoni som främjar goda tankar, känslor och positiv energi. Dessa mentala superstjärnor anser att allt händer av någon anledning och väljer medvetet att mentalt omformulera händelser som ursprungligen kan uppfattas som negativa.

Det här mentala verktyget gör det möjligt för dig att omvandla smärtan i ditt förflutna till en positiv katalysator för din tillväxt i framtiden. Du kan använda denna strategi för att kontrollera och påverka dina känslor. Kom ihåg att dina känslor skapas från dina tankar och när du ändrar dina tankar så ändrar du samtidigt dina känslor.

Som du förstår nu så är din nuvarande och framtida plats i livet inte beroende av det som har hänt före idag. Du kan åstadkomma mycket mer i ditt liv när du inser att många av dina begränsningar bara finns inom dig. Var du befinner dig i framtiden beror på det som du gör från och med idag och det som du låter hända i morgon.

Övning med tio frågor

Avslutningsvis vill jag hjälpa dig att hitta vägen till dina mentala superkrafter. Ta gärna fram papper och penna för att svara på dessa frågor:
1) Hur ofta tänker du på negativa händelser från ditt förflutna?
2) När på dygnet tänker du mest på dessa negativa händelser?
3) När du tänker på negativa händelser i ditt förflutna, skapas eller bränns din mentala energi?
4) Tycker du att det är möjligt att ändra hur du känner om smärtsamma händelser i ditt förflutna?
5) Vad är den största fördelen med att omformulera tidigare händelser?
6) Är du arg över en tidigare händelse som du kan omformulera för att skapa positiv energi?
7) Skulle du bli mer framgångsrik, lyckligare och känna en djupare tillfredsställelse om du behärskade konsten att omformulera jobbiga situationer?
8) Vad tror du är det största hindret till att fler människor ska omformulera tidigare smärtsamma händelser?
9) Skriv ner dina tre svåraste motgångar och fråga dig själv hur dessa händelser har bidragit till din framtida framgång eller glädje. Skriv gärna ner en sak som du har lärt dig utifrån respektive motgång.
10) Nu när du har lärt dig en strategi för att skapa mer energi, hur vill du använda den nya energin?Checklista för att hitta rätt medarbetare och samarbetspartnerEkonomi/Business

Posted by Maziyar Khallagi 04 Mar, 2016 13:12

”Du kan hitta personer som vill arbeta för dig men du måste fånga deras hjärta för att de ska jobba med dig.”

De orden har följt med mig ända sen min farfar sa dem till mig för många år sen innan han gick bort. Egentligen vet vi alla att inga företag kan växa och bli framgångsrika om entreprenören är ensam. Visst kan han/hon försöka men det är nästan omöjligt att lyckas.

Varenda framgångsrik entreprenör som jag har träffat eller läst om har byggt sina företag med hjälp av en del anställda som har funnits vid hans/hennes sida. En entreprenör kan starta upp ett företag ensam och marknadsföra det som ett ”en-mans-företag”. Men förr eller senare kommer arbetsupgifterna att bli för mycket för en enda person så entrepenören blir tvungen att hitta samarbetspartners och/eller anställa medarbetare som kan bidra till uppfyllandet av hans/hennes vision med företaget.

Kostnaden för personal är hög

I dagens företagsmarknad är det ännu mer kritiskt att hitta de bästa medarbetarna. Företagsledarna har inte råd att förlora tid, pengar och vinster på grund av felaktiga anställningar. Själva kostnaden för att annonsera, hitta, intervjua och utbilda nya medarbetare är väldigt hög. Den nya medarbetaren behöver dessutom minst ett skrivord, dator och telefon och för att inte nämna de största kostnaderna, det vill säga lön, förmåner och skatter. Företagsledare betraktar den nyanställde som en investering och förväntar sig en god finansiell avkastning med tiden. Därför är det viktigt att den nya medarbetaren är en lagspelare som vill bidra till företagets framfart och välstånd.

Under mina yrkesår har jag anställt en hel del människor. Några av mina val var exceptionella som bidrog stort till företagets framgång. Men det var även några av mina val som visade sig vara felaktiga. De behövde avsluta sin anställning och jag började tänka ifall det var jag som var problemet. Det här var trots allt personer som hade rätt kompetens men det hade ändå inte fungerat.
Blog imageVad gjorde jag för fel?

Först och främst insåg jag att jag bara hade tittat efter tre kriterier när jag skulle välja ut rätt kandidat:

1) Rätt kompetens

2) Rätt erfarenhet

3) Hur väl personen matchade arbetsbeskrivningen

Dessa tre kriterier hjälpte mig en bit på vägen i jakten på rätt kandidat men jag behövde ta fram några fler faktorer som skulle särskilja goda kandidater från de utmärkta.

Nedan har jag identifierat tio kriterier eller egenskaper som gör just detta. Du kan använda detta som verktyg för att ställa rätt frågor under din intervju med dina kandidater.

Oavsett vilken bransch du arbetar inom så behöver din kandidat ha nedanstående egenskaper för att samarbetet ska bli lyckat.

1) Kompetens. Det här är fortfarande den första faktor som du bör beakta. Har din kandidat de nödvändiga kunskaper och erfarenheter samt den utbildning som krävs för att kunna slutföra de arbetsuppgifter som arbetet kräver?

2) Skicklighet. För mig betyder skicklighet att medarbetaren har potential för att växa i arbetsrollen och har ett stort intresse för att ta större ansvar. Kommer din kandidat att kunna utföra de enklaste arbetsuppgifterna och dessutom andra uppgifter som kräver mer ansträngning och kreativitet?

3) Punktlighet. Är din kandidat en person som kommer i tid? Har de rätt arbetsredskap med sig? Punktlighet säger en del om din kandidat. Det visar bland annat hur mycket hon/han bryr sig om arbetet, hur väl han/hon lyssnar och hur mycket du kan räkna med henne/honom.

4) Lagspelare. Sänder personen rätt vibbar? Kan din kandidat komma överens med kollegorna, och ännu viktigare, kan hon/han komma överens med företagets befintliga och potentiella kunder och samarbetspartners? Kom ihåg att det är kritiskt för ditt företags framgång att den nya samarbetspartnern eller kompanjonen är harmonisk med dig och de andra i personalen.

5) Ansvarstagande. Den rätta kandidaten fokuserar på att slutföra den uppgift som hon/han har tilldelats eller som ni kommit överens om. När din kandidat gör ett misstag så står denne för det istället för att skylla på andra.

6) Ödmjukhet. En bra kompanjon och medarbetare vet hur man lyssnar, erkänner när han/hon har fel, ber om hjälp vid behov och sätter gruppens mål före sina egna.

7) Engagemang. Hur engagerad är kandidaten? Är han/hon en person som vill arbeta en längre period i ditt företag? Eller kan det vara så att personen vill arbeta i ditt företag tills något bättre dyker upp? Hur länge har kandidaten varit på sina senaste arbetsplatser? Om det finns anställningar under ett år kan du fråga varför han/hon bytte jobb. Det kan finnas goda anledningar och du lär känna kandidaten ännu mer.

8) Värderingar. Varje företag har en kultur eller en viss stil som personalen är med och bidrar till. Kultur bygger på vissa värderingar, förväntningar, riktlinjer och rutiner som påverkar beteendet hos alla i företaget. Har kandidaten värderingar som ligger i linje med dina och företagets? Har du något att anmärka? Är hon/han ärlig? Håller personen vad den lovar? Är kandidaten en lagspelare? Om din kandidat inte återspeglar företagets kultur kan arbetsmiljön störas.

9) Hjälpsamhet. Din kandidat behöver vara en person som är genuint intresserad av att hjälpa andra. Sådana medarbetare anmäler sig ofta frivilligt till olika projekt och hjälper många gånger sina medarbetare att förbättra sina arbetsrutiner. De har inga problem att "kavla upp armarna".

10) Snabblärd. Din kandidat behöver vara en person som kan göra flera saker. Samarbetspartnern ska enkelt kunna lära sig nya arbetsrutiner och denne ska vara en tillgång som kommer väl till nytta i nya projekt. Det hjälper företaget framåt och att ta nya marknadsandelar.

Bonustips: Som arbetsgivare behöver du vara säker på att dina medarbetare har en marknadsmässig lön och är nöjda med sin ersättning. Annars kan dina medarbetare känna sig ouppskattade och underprestera. Du bör vara vaksam på människor som bara söker efter ekonomisk ersättning. Väljer de ett arbete pga. lön är det stor risk att de framöver byter så fort de får ett erbjudande med ännu bättre ersättning.

Personlighetstester och referenser

Du kan hitta din rätta kandidat utifrån dessa kriterier. Dina arbetssökanden kommer att ge dig sina svar. Vissa kommer att vara blygsamma medan andra kan överdriva sina färdigheter och ditt jobb är att ta reda på sanningen. Det finns en del personlighetstester som kan hjälpa dig att förstå kandidaten ännu mer. Personligen föredrar jag intrycket från intervjun men det finns arbetsgivare som använder främst personlighetstester i sina val. Du kan även prata med din kandidats referenser, det vill säga tidigare arbetsgivare. Här rekommenderar jag att du är lite mer försiktig eftersom din kandidat kan ha misstrivts på sin gamla arbetsplats men kan älska att arbeta för ditt företag.

Avslutningsvis tänker jag även på något annat som min farfar brukade säga till mig: “Mazi, se dig själv som en egenföretagare oavsett vem som ger dig betalt”. Det var först för sju år sen som jag förstod vad han menade. Genom att jag såg mig som en egenföretagare tog jag bland annat större ansvar på min arbetsplats vilket ledde till mycket bättre resultat för mitt företag. Jag uppfyllde egentligen de tio kriterier som jag nämner ovan och det ledde till större framgång och glädje i mitt arbete.

Nu är det din tur att hitta rätt kandidat som hjälper ditt företag att växa till nya nivåer.

Så får du bättre bud och kunder när du säljer din bostad!Allmänt/General

Posted by Maziyar Khallagi 07 Feb, 2016 13:36

Idag är söndag och jag följde med en väninna till en lägenhetsvisning. Det var en del människor som köade utanför huset för att kunna komma in och ta en titt på lägenheten i fråga. Jag började prata med några av de potentiella köparna och flera av dem nämnde att bostadsmarknaden inte är så bra i nuläget. Jag pratade även med mäklarna som också bekräftade att marknaden är lite tuffare nu. Jag insåg att denna tuffare marknad kan skapa en del möjligheter. En duktig säljare kan särskilja sin lägenhet från alla andra samtidigt som köparen får mer valuta för sina pengar. Det handlar helt enkelt om att hitta en balans som gynnar båda parterna. Därför tänker jag ge dig fem enkla tips som hjälper dig som funderar på att sälja din bostad:

1) Köket är viktigast. Du säljer egentligen inte din bostad. Du säljer ditt kök. Du höjer dina chanser för att kunna sälja med hela 85% om du har ett kök som lockar köparen. Du behöver inte ens investera stora pengar för att rusta upp köket. Du kan måla väggarna och rusta upp de delar som du har råd med. Använd gärna neutrala färger så att köparen får en tom fotoram som denne kan fylla i själv.

2) Du säljer din bostad, inte ditt hem. Du behöver därför ta bort det som gör ditt hem personligt. Då menar jag förstås dina personliga bilder och saker. Läman dessa saker i ett förråd eller liknande. Tanken är att köparen ska se bostaden som sitt nya hem.

3) Alla är inte djurälskare. Har du husdjur? Ta bort allt som visar tecken på att du har husdjur. En del köpare vill inte köpa en bostad där det har funnits hundar eller katter. Jag har pratat med några köpare och de berättar att bostaden uppfattas mindre städad och ren när det finns tecken på att det finns husdjur. Du ökar helt enkelt dina chanser till försäljning genom denna enkla strategi. Kom ihåg att din försäljning är en affär och har inget att göra med dina personliga tankar och känslor.
Blog image4) Lys upp bostaden. Alla köpare vill veta hur mycket ljus bostaden kommer att ha. Se därför till att din bostad med är fylld så mycket ljus som möjligt. Öppna persiennerna, dra undan gardinerna, tänd dina lampor och ha rena fönster.

5) Första intrycket är det enda intryck som du lämnar. Det spelar ingen roll hur fint dina saker ser ut i lägenheten. Du får inte en andra chans till att göra ett första intryck. Om du vill sälja din bostad behöver du få köparen att känna sig varm, välkommen och trygg i hemmet. Ha gärna lite blommor och sötsaker framme. Kanske en skål med god choklad?

Sist men inte minst, se till att du har rätt mäklare som värderar din bostad korrekt. Ta gärna en mäklare som tänker långsiktigt, någon kan matcha ihop rätt säljare och köpare.

Se livet som en skugga och bli lyckligare!Personlig Utveckling / P.D.

Posted by Maziyar Khallagi 01 Nov, 2015 20:58

If you want happiness for an hour—take a nap.

If you want happiness for a day—go fishing.

If you want happiness for a month—get married.

If you want happiness for a year—inherit a fortune.

If you want happiness for a lifetime—help others. /Kinesiskt ordspråk

Blog imageLycka är som din skugga. Om du försöker jaga den så går den längre bort från dig men om du vänder dig om och går motsatt håll så kommer den att följa dig. Därför väljer jag att använda min energi på att glädja andra och blir på så sätt själv lycklig.

Titta på en skugga. Försök att jaga den nu. Vad händer då? Skuggan går längre bort från dig. Vänd dig om nu och gå åt motsatt håll. Vad händer då? Jo, skuggan börjar följa efter dig. Det är samma princip när du tittar på lycka. Många gånger tror vi att lycka handlar om att jaga det som vi vill ha tills vi får det. Vi lägger massa tid och energi på att hitta lyckan i våra liv. Kommer vi någonsin att bli lyckliga så här? Jag tror att det blir väldigt svårt eftersom vi kommer att jaga nya mål för att förbli lyckliga. Det här blir en evig kamp. Men vad händer om du ändrar fokus? Vad händer om du istället väljer att koncentrera dig på att göra andra lyckliga. Gör du det här så kommer du att själv bli lycklig. Du blir lycklig av att göra andra lyckliga. Testa det idag!