Utbildningar Om Mental Tuffhet

Utbildningar Om Mental Tuffhet

WWW.MAZIWAY.SE - Utbildningar & Privat Coachning

Vi Hjälper Dig Till Större Livsfärdigheter Genom Mentala Träningsprogram

Jobba Bara Så Mycket Som Du Kan Komma Undan Med!

Personlig Utveckling / P.D.Posted by Maziyar Khallagi 11 Dec, 2013 13:02

Tidigare förra veckan skrev jag en artikel för tidningen Företagande som jag tänker dela med dig som läser den här bloggen. Artikeln handlar om en strategi som hjälper dig att jobba smartare istället för hårdare:

Jag vill börja med att berätta att det är fullt möjligt för dig att bygga ett liv som stämmer överens med dina djupaste värderingar. Ett liv där du får det som du vill ha utan att behöva dra ner på något annat. Det börjar med att du tar personligt ansvar. Det är du som har kontrollen över ditt liv, inte din arbetsgivare, myndigheterna, din partner eller din omgivning. Det är endast du som kan bestämma om du vill fylla ditt liv med en massa jobb för att kunna släcka din materiella törst. Eller vill du fylla ditt liv med mer fritid så att du kan koppla av och umgås med de människor som står dig närmast. Ofta får vi höra att vi måste välja någon en av dessa livsstilar. Att arbeta hårt många timmar och ha materiellt överflöd som vi kanske önskar eller så kan vi jobba mindre för att ha mer tid för att vårda våra relationer. Jag har dock hittat ett sätt som kan ge dig möjlighet att kunna ta del av båda alternativen . Jag skriver inte att du ska behöva kompromissa eller liknande. Personligen tycker jag att kompromisser gör mer skada än nytta. Tänk på de gånger du har kompromissat med någon annan. Ingen av er fick det som ni var ute efter så båda var halvnöjda efter uppgörelsen.

Så nu du undrar kanske, hur kan jag få en bättre levnadsstandard utan att behöva ge efter på mina önskemål? Jag kan börja med att berätta för dig att om du dagligen spenderar mer än 8 timmar på arbetet så bör du se över dina arbetstider. Antingen kan det vara så att du är du i fel bransch eller så kanske du arbetar på ett felaktigt och ineffektivt sätt . Vill du kunna ha en bättre balans i livet behöver du implementera 80/20-regeln. Den här regeln presenterades av den italienske ekonomen Vilfredo Pareto för över 100 år sedan och har därmed hjälpt många människor att fördela sin tid bättre och på så sätt kunnat förhindra den arbetsnarkomani som drabbar många människor.

Så vad går denna 80/20-regel ut på? Den övergripande regeln är att 20 procent av dina investeringar inom ett visst område i livet producerar 80 procent av den framgång som du upplever inom just detta område. Exempelvis, 20 procent av dina arbetsprojekt genererar 80 procent av din inkomst. Så med andra ord 80 procent av dina resultat är grundad på 20 procent av din tid och energi. Det här betyder att de resterande 20 procenten av dina resultat har krävt 80 procent av ditt hårda arbete.

Du har kanske läst om den här regeln förut men liksom de flesta har du inte utnyttjat dess fulla potential. Du tänker kanske för dig själv: ”Om den här regeln är så effektiv, varför använder då inte alla det redan?” Svaret är mycket enkelt. För att den här regeln ska ge resultat krävs det två saker:

1) Kreativt tänkande.

2) Våga vara självständig och annorlunda.

De här två kraven hindrar de flesta från att använda den här regeln eftersom vi människor har ett inbyggt behov för att passa in bland andra människor. Vi vågar inte vara annorlunda och är rädda för att förlora människorna i vår omgivning.

Det som är sensationellt med 80/20-regeln är att den hjälper dig att uppnå så mycket mer utan att du ska behöva jobba hårt hela tiden. Du kan då arbeta färre timmar, tjäna mer pengar och därmed njuta av ditt liv på ett sätt som du tidigare ej haft möjlighet till. För att kunna ha ett balanserat liv måste du först bestämma vilka aktiviteter som är viktigast att lägga fokus på. Kom ihåg att viktiga saker ska inte hamna i skuggan av saker som är mindre betydelsefulla.

Så vad kan du göra nu? Med stor sannolikhet så spenderar du 80 procent av din tid och energi med att utföra saker som ger dig endast 20 procents avkastning. I en idealisk värld skulle jag skriva att du borde eliminera dem alla och njuta av din frigjorda tid. Men jag vet att det inte är ett realistisk tankesätt. Det är nämligen svårt att göra sig av med så många processer på en och samma gång. Vi kan börja med att du tar bort 25 procent av dessa aktiviteter med målsättningen att ha eliminerat hela 50 procent av de lågprioriterade processerna inom en månad. Det här frigör en del tid för dig att jobba med de viktigare aktiviteterna och på så sätt få mycket mer fritid. Du behöver först besluta dig för vilka processer som frambringar mer än det som du investerar i dem. Därefter behöver du urskilja de aktiviteter som skapar knappt något tillbaka. Ditt mål är att maximera utfallet från processer som ger överskott samtidigt som du eliminerar aktiviteter som ger underskott. Låt 80/20-regeln bli ditt viktigaste verktyg för att leva ditt ideala liv istället för att leva som alla andra. Genom att följa din egen väg och skapa ett tillfredsställande liv så kan du inspirera din omgivning att uppfylla sina drömmar. Allt detta utan att någon av er behöver jobba hårdare.

För att kunna bygga ditt ideala liv behöver du applicera den här regeln i alla delar av ditt liv. Du kan bland annat använda den i dina privata relationer, din träning och kost. Sen jag var liten hörde jag att hårt arbete är nyckel till framgång och glädje. Jag håller inte med, hårt arbete berövar dig på din tid och slutligen berövar det även dig på frihet och glädje. Jag anser att nyckeln till framgång och glädje är snarare att jobba så pass hårt för att du ska ha ett bekvämt liv och så lite som möjligt som du kan komma undan med. Jag vill avsluta den här artikeln med ett citat från den tyske författaren Goethe:

Things which matter most must never be at the mercy of things which matter least.  • Comments(0)//forum.maziway.se/#post190