Utbildningar Om Mental Tuffhet

Utbildningar Om Mental Tuffhet

WWW.MAZIWAY.SE - Utbildningar & Privat Coachning

Vi Hjälper Dig Till Större Livsfärdigheter Genom Mentala Träningsprogram

Hur Kan Jag Hjälpa Dig När Du Sörjer?

Relationer/RelationshipsPosted by Maziyar Khallagi 16 Jun, 2014 11:02

Har fått en del frågor på sista tiden om varför jag inte har skrivit några inlägg under senaste halvåret. Jag har haft fullt upp med diverse projekt och har tyvärr haft alldeles för lite tid för att kunna skriva artiklar. Jag är dock väldigt tacksam att du som läsare visar ditt intresse för mina inlägg då vi behöver varandra för att kunna skapa lyckligare relationer i vår omgivning. Igår kväll träffade jag en nära vän som har förlorat sin farbror efter en längre tids sjukdom. Det här fick mig att inse att det kan vara en utmaning för många av oss att hjälpa andra med deras sorgearbete. Vad vill du kunna förmedla när någon i din närhet går igenom stora utmaningar? Vilka är de rätta orden som kan få henne/honom att må bättre?

Det finns flera sorters psykiska påfrestningar som kan göra oss alla uppgivna. Några exempel är döden av någon som står oss nära, skilsmässa, missfall eller se sitt barn hamna i missbruk. Det spelar egentligen ingen roll vad som har hänt men när vi känner oss deprimerade och hopplösa så börjar vi oftast fundera över om livet verkligen är värt att leva. Det är i sådana lägen som vi behöver en riktig vän vid vår sida. Jag är verkligen ingen expert inom ämnet men en sak har jag lärt mig genom åren och det är att jag gör mer skada än nytta genom att övertala en sårad person att försöka förtränga och dölja sina känslor.

Att säga till någon vars älskade har gått bort att denne inte borde må dåligt eftersom ”Hon levde ett långt liv" eller "Han behöver åtminstone inte lida längre" skulle kunna vara någon sorts tröst men ett sådant uttalande går inte till kärnan av själva förlusten och hjälper inte den efterlevande att hantera tragedin. Det finns även andra kommentarer som är rätt så onödiga. Några exempel är "Det är inte så dåligt som det verkar", "Det kunde ha varit värre" eller "Du kommer nog över det snart". Saken är att dessa kommentarer kan ses som omtänksamma försök att få en sörjande person att få ett långsiktigt perspektiv men de fungerar inte när smärtan är så djup och ny. Jag frågade några av mina vänner och bad dem att berätta de värsta kommentarer som de har hört. Några exempel är att säga till personen ”Att han/hon borde muntra upp” eller ”Se det hela från den ljusa sidan” som om personen ifråga har en knapp som denne kan trycka på för att kunna hantera sin sorg på ett bättre sätt. Personligen tycker jag att det värsta är när vi börjar prata om vår egen sorg och ser den utsträckta handen som en ursäkt för att prata om oss själva? ("Jag vet hur du känner. Jag förlorade min pappa förra året" eller "Du kommer över det. Det gjorde nämligen jag.")

För att kunna bearbeta tragedier och sorg så behöver vi förstå att sorg inte är bara en attityd, utan snarare en lindrig sjukdom. Speciellt i första skedet. Sorg kan inte stängas av eller tonas ner utan behöver oftast ha sin gång. Visst finns det tillfällen då vi kan få vår vän att må bättre genom att prata om positiva tankar men i stora drag behöver han/hon arbeta igenom en del naturliga känslor som följer olika tragedier. Några av dessa känslor är ilska, rädsla och irritation. I slutändan är det här något knepigt och många av oss blir förhandlingsförlamade vid sådana tillfällen. Kom dock ihåg att detta inte ska stoppa dig ifrån att finnas där för de som behöver ditt stöd. Allt du kan göra är att kommunicera med ditt hjärta och hoppas att dina tafatta ord inte gör någon skada och att dina goda avsikter uppskattas.

Nu undrar du kanske vad du ska göra för att hjälpa andra i deras sorgearbete. Min erfarenhet ha visat mig att bland de bästa åtgärder som finns mot hopplös sorg är ärliga manifestationer av kärlek och stöd som visar att livet är värt att leva. Du behöver visa att du är en vän som andra kan räkna med i vått och torrt. Vad tycker du? Finns det någon rätt sak att säga? Vad har du sagt eller skrivit till en person i dennes sorgearbete som har betytt mycket för just den personen? Om du själv har upplevt djup sorg, vad gjorde någon annan för att reducera smärtan hos dig?

  • Comments(0)//forum.maziway.se/#post197